Бюджетът на държавата не е пробит въпреки данните за консолидиран

...
 
Бюджетът на държавата не е пробит въпреки данните за консолидиран
Коментари Харесай

Бюджетът на държавата не е пробит

 

Бюджетът на страната не е продънен макар данните за консолидиран недостиг от 780 милиона лв. или 0.4% от прогнозния Брутният вътрешен продукт. Това съобщи Никола Янков – финансист и някогашен заместник-министър на стопанската система пред БНР.

“Имаме плануван недостиг към края на годината от 3%, който най-вереоятно ще бъде изпълнен. Моментните съмнения от месец за месец не би трябвало да са някакъв проблем или мотив за терзание ”

Той обаче уточни различен сериозен проблем пред стабилността на държавните финанси.

“Има поръчки за нови, огромни по мярка и непредвидени разходи, свързани със “странни обезщетения “ на най-различни браншове. Сред тях са зърнопроизводителите, миньорите и така нататък Правителството омеква към такива искания. Това продължава да е главният модел на правене на политика в България. По този метод страната се ръководи от хората с най-вече и най-тежка строителна и моторизирана техника. Тези, които могат да дойдат в центъра на София и да блокират автомагистралите ”.

Тези неща в действителност са риск за бюджета, а не самата рамка, която е заложена – тя е добра, означи специалистът

Датата 01 януари 2025 година просто беше обявена от служебното държавно управление на Радев. То се отхвърли от поставената цел за влизане в еврозоната през 2024 година, изясни Никола Янков.

“Това стана без диспути и причини. Беше второто отсрочване. В момента Министерството на финансите просто препотвърди датата, която беше декларирана през февруари тази година. Не виждам обаче съответни дейности, които да се подхващат. Все още е незнаен основният договарящ от България с еврогрупата. Не е ясно и къде е политическият център на този развой ”.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР